Podeljena priznanja za častne člane SZD

Podeljena priznanja za častne člane SZD

V okviru slavnostnega dogodka 156. redne letne skupščine Slovenskega zdravniškega društva so bila podeljena priznanja za častne člane SZD, ki so jih za svoj dolgoletni prispevek k delovanju Slovenskega zdravniškega društva prejeli doc. dr. Tit Albreht, dr. med., Igor Praznik, dr. med. in Martin Šinigoj, dr. med.

Tit Albreht je bil leta 1992 je izvoljen v Upravni odbor Zdravniškega društva Ljubljana in postal njegov podpredsednik. Leta 1994 je postal vršilec dolžnosti predsednika. Ob naslednjih volitvah l.1996 je bil prvič izvoljen za predsednika Ljubljanskega zdravniškega društva, ki ga vodi tudi v tem mandatu. Konec leta 1992 se je zaposlil na tedanjem Univerzitetnem zavodu za zdravstveno in socialno varstvo. Z začetkom specializacije se je vključil v delo Sekcije za preventivno medicino, v enem mandatu je bil član Upravnega odbora, v tekočem mandatu pa opravlja funkcijo predsednika Sekcije. Na področju javnega zdravja je aktiven tudi na evropski ravni, saj je dolgoletni član Znanstvenega odbora European Public Health Association, podpredsednik Sekcije za raziskovanje zdravstvene službe ter član Uredniškega odbora European Journal of Public Health. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vodi strokovno področje analitike zdravstvenega sistema, leta 2006-2008 pa je vodil projekt podpore slovenskemu predsedovanju Evropski unije na področju raka.

Igor Praznik je specialist splošne in družinske medicine. Kot vodja zdravstvene službe je bil zaposlen v Zdravilišču Atomske Toplice v Podčetrtku in kot zdravnik splošne medicine v Zdravstveni postaji Vojnik. Leta 1994 je kot koncesionar pričel delati v zasebni zdravniški ordinaciji splošne medicine. Član Slovenskega zdravniškega društva je od leta 1979, predsednik Zdravniškega društva Celje od leta 1992, v tem mandatu pa tudi član Nadzornega odbora SZD. V času predsedovanja Sekciji za splošno medicino je postal član Evropskega združenja za splošno medicino in član Svetovnega združenja zdravnikov splošne in družinske medicine. Več kot 20 let je član upravnega odbora Sekcije za hipertenzijo oziroma Združenja za hipertenzijo SZD. Od leta 1996 do 2000 je bil predsednik Odbora za osnovno zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in delegat ZZS na sestankih UEMO.

Martin Šinigoj je leta 1981 diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani, leta 1989 pa opravil specializacijo iz interne medicine. Ima bogate strokovne izkušnje na področju interne medicine z usmeritvijo v nefrologijo in dializo, arterijsko hipertenzijo ter bolezni arterijskega in venskega ožilja ter strokovne izkušnje na področju ultrazvočne diagnostike trebuha, sečil, perifernega arterijskega in venskega ožilja, ožilja možganov, perifernih živcev, osteomuskularnega aparata in ultrazvočne elastografije. V svoji karieri se je uspešno preizkusil na številnih vodstvenih funkcijah. Bil je vodja odseka za nefrologijo, vodja oddelka za nefrologijo in hematorevmatologijo, pomočnik direktorja za strokovno medicinske zadeve, pomočnik direktorja in strokovni direktor Splošne bolnišnice Nova Gorica. Poleg Zdravstvenega zavoda Medicinski center Šinigoj Nova Gorica je ustanovil tudi Medicinski center Ditera, d.o.o.

Priznanja sta novim častnim članom podelila prof. dr. Radko Komadina, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva in Sabina Dietner, dr. med., generalna sekretarka Zdravniškega društva Ljubljana.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!