Grožnje zdravnikom – kratenje pravice in dolžnosti

Cepljenje se je skozi zgodovino izkazalo kot eden najmočnejših in najuspešnejših ukrepov v boju proti virusni epidemiji, a vseeno ni vedno potekalo gladko in bilo povsod sprejeto z razumevanjem. Bolezen je proces, ki se spreminja, zato zdravniki preverjamo dejstva, o njih razpravljamo in zagovarjamo strokovne odločitve. Upoštevamo rezultate novih raziskav in skladno z njimi spreminjamo zdravstvene doktrine.

Pravica in dolžnost vsakega zdravnika je preprečevanje bolezni, zato je poziv k cepljenju dolžnost zdravstvenih delavcev, saj lahko le s cepljenjem preprečimo epidemijo in zaščitimo bolne. Grožnje, ki so namenjene zdravstvenim delavcem, ko opravljajo svojo dolžnost, jim jemljejo prepotrebno energijo, poleg tega pa jih lahko razumemo tudi kot kratenje pravice in dolžnosti za opravljanje poslanstva zdravnikov – preprečevanja bolezni.

Svetovna zdravstvena organizacija je nasprotovanje cepljenju uvrstila med 10 največjih svetovnih groženj, zato v Slovenskem zdravniškem društvu pozivamo odgovorne, da zavarujejo zdravnice, zdravnike in zdravstvene delavce pred grožnjami, da bodo lahko nemoteno opravljali svoje poslanstvo.

V imenu izvršnega odbora Slovenskega zdravniškega društva, generalni sekretar doc. dr. Martin Rakuša, dr. med.