KZO: Dosedanje aktivnosti vlade ne kažejo pretiranega optimizma

Koordinacija zdravniških organizacij se je na prvi letošnji seji sestala v torek, 15. januarja 2019. Med drugim so zdravniške organizacije ocenile dosedanje sodelovanje z vlado, ministrstvom za zdravje in začrtale smernice za sodelovanje vnaprej.

Dr. Zdenka Čebašek – Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, ki v letošnjem letu predseduje KZO, je v izjavi za medije povedala, da dosedanje aktivnosti vlade ne kažejo pretiranega optimizma. »Edino, kar je bistveno drugače, je, da se z ministrom vsaj pogovarjamo,« je povedala in dodala, da je ministrstvo že oktobra prejelo seznam predlogov in ukrepov, kaj je treba urediti. Odgovora z njihove strani na ta predlog še ni.

»Zgodila se je prava erupcija problemov na primarni ravni. Skrbi nas, da ne bodo pravočasno prepoznani pri tistih, ki o tem odločajo, to je pri MZ in pa tudi ZZZS,« je izpostavil predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina. In dodal, da je zdaj zdravnik tisti, ki mora pacientom sporočati negativne informacije pacientove zavarovalnice. »Te vloge zdravniki nikakor ne želimo sprejeti,« je poudaril.

Igor Dovnik, predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, je opozoril, da so bili zakoni slabi že pred mandatom vlade Mira Cerarja. »Če bo minister za zdravje Samo Fakin samo popravil škodo prejšnje vlade, ne bo naredil nič. Bojim se, da je bil na ministrski položaj postavljen zato, da bo vse ostalo enako,« je bil kritičen Dovnik. V imenu SZZZZS je ministru že trikrat pisal, zato upa, da bo odgovor prišel vsaj na ta tretji poziv.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa je povedal, da je politika očitno že pozabila na številne predvolilne obljube o skrajševanju čakalnih vrst v zdravstvu in skrbi za bolnike. »Naše želje, da bi prišlo do strukturnih reform, so splavale po vodi,« je ocenil. Napovedal je, da Fides, ki bo imel marca letno konferenco, kjer bodo določili, kako naprej, tokrat na dialog z vlado oziroma ministrstvom ne bo čakal dve leti, tako kot v prejšnjem mandatu, ampak bo ukrepal že prej.

Posnetek izjave za medije po seji KZO je na tem naslovu.