Tek zdravja 2019

Datum:12. april 2019
Ura:?
Organizator:ZD dr. Adolfa Drolca Maribor
Lokacija:Maribor
Kotizacija:/

Med najpomembnejše kronične nenalezljive bolezni na našem območju se uvrščajo bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen in kronične pljučne bolezni. Omenjene bolezni zmanjšujejo kakovost življenja obolelih in so najpogostejši vzrok umrljivosti, zato želimo z dogodkom povezati aktivnosti vseh izvajalcev na področju krepitve zdravja, zdravega življenjskega sloga in preventive kroničnih bolezni. Dejavnike tveganja – to so nezdrava prehrana, telesna nedejavnost, prekomerna telesna teža in debelost, kajenje, škodljivo pitje alkohola, stres – je potrebno sistematično odkrivati in preprečevati, predvsem pa želimo pomagati vsem, da razvijejo zdrav življenjski slog in samozadovoljstvo.

Dogodek bo organiziran 7. 4. 2019, saj je tega dne svetovni dan zdravja. V sklopu aktivnosti ozaveščanja prebivalstva želimo tega dne izpostaviti pomen telesne dejavnosti za zdrav življenjski slog z osrednjim delom dogodka – tekom zdravja. To je čas, ko po koncu zime spet vse več ljudi obuje športne copate in se loti aktivnosti na prostem. S tekom zdravja želimo nagovoriti tudi tiste, ki potrebujejo malo spodbude za začetek. Rekreativni tek je namreč zaradi svojih značilnosti, med katere prav gotovo sodi preprosta in zaradi tega tudi cenovno ugodna oprema, dostopen široki množici ljudi.

Pričakuje se med 600 in 900 tekačev široke populacije (od mladostnikov do odraslih), cilja pa se tudi na aktivacijo zaposlenih v zdravstvenih ustanovah (Zdravstveni dom, UKC Maribor, Mariborske lekarne, NIJZ OE MB), ki bi s svojim zgledom poslali določeno sporočilo v regijo. K aktivni udeležbi bodo vabljeni tako Predsednik RS g. Borut Pahor, ki se tovrstnih dogodkov redno udeležuje, kot tudi predstavniki Ministrstva za zdravje ter NIJZ. Dogodek bo ustrezno najavljen in oglaševan tudi v medijih.

Za varstvo otrok tekom prireditve se predvideva organizacija delavnice priprave zdravega obroka s podporo Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

INFORMACIJE O ORGANIZATORJU

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je bil ustanovljen leta 1957 in je na območju 12 občin ustanoviteljic osrednja hiša zdravja z dobro razvejanimi zdravstvenimi postajami, približanimi ljudem – področje, ki ga pokriva namreč zajema 210.000 prebivalcev. Skladno s poslanstvom se želi razviti v najbolj ugledno ustanovo na področju primarnega zdravstvenega varstva in biti središče nenehnega osveščanja prebivalstva o njihovi in naši skrbi za več zdravja.

Že od leta 2005 deluje v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Služba za promocijo zdravja in izobraževanje. Z zdravstveno-vzgojnimi delavnicami in projekti promocije zdravja, ki jih izvaja z namenom zmanjšanja obolevnosti in dejavnikov tveganja, želi, da se vsi seznanijo z zdravim načinom življenja z izvajanjem integrirane preventive kroničnih bolezni na primarni zdravstveni ravni.

Kontaktna oseba: Marko Turčin, 02/22-86-250, e-pošta: marko.turcin@zd-mb.si